YUNUS BANNER2
YUNUS BANNER

VALİ DAĞLI’DAN PEYGAMBER ÇİÇEĞİ İÇİN EKİPLERE ZARAR VERMEYİN TALİMATI !

291
Düzce Valisi Zülkif Dağlı; Düzce iline ait endemik tür olan Peygamber Çiçeği’nin Güzeldere Şelalesi yolu genişletme ve asfalt çalışmaları esnasında zarar görmemesi için İl Özel İdaresi ile Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün koordineli bir şekilde çalışma yürütmelerini ve çiçeğe zarar vermemeleri talimatını verdi.
Kente özgü olan ve Düzce Üniversitesi Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy tarafından keşfedilen, literatüre ‘peygamber çiçeği’ (cephalaria yaltirikii) olarak geçen bitki, Gölyaka ilçesi Güzeldere köyü yolunun 5 noktasında yetişiyor. Çiçek, her sene haziran ayında açıyor. İl Özel İdaresi tarafından Gölyaka ile Güzeldere arasındaki yolun genişletme ve düzenleme çalışmalarını inceleyen Vali Zülkif Dağlı, ‘peygamber çiçeği’ne zarar vermesi ihtimaline karşı işi durdurarak, güzergahın başka bölgeye kaydırılmasını ayrıca bitkinin olduğu alanların uyarı tabelaları ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerince korunmasını istedi.
Vali Dağlı’nın talimatı üzerine Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, bitkinin üreme noktaları üzerine ‘Efteni Gölü Sulak Alan 2. Mutlak Koruma Bölgesi sonu kazı ve dolgu çalışması yapmak yasaktır’ yazılı uyarı tabelaları asarak, çiçeği korumaya aldı. Ayrıca yine şube müdürlüğüne bağlı ekipler, bölgede devriye görevinde bulunarak, çiçeğe zarar verilmesini engellemeye çalışıyorlar.
Düzce Üniversitesi Rektörü Nigar Demircan Çakar da Düzce Valisine teşekkür ederek; ”Düzce’nin biyolojik çeşitliliğine ve bilimsel çalışmalara verdiği değerden dolayı kendisine Üniversitemiz adına teşekkür ediyorum” dedi.
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key