YUNUS BANNER2
YUNUS BANNER

BEREKET, PAYLAŞMA VE BİRLİĞİN SİMGESİ; AŞURE GÜNÜ!

319
İslam inancına göre peygamberlerin hayatına dair birçok önemli hadisenin yaşandığı, bereket, paylaşma ve birliğin simgesi aşure tatlısının yapıldığı Muharrem ayının onuncu günün olan “Aşure Günü” yarın idrak edilecek.
 
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Sabri Akpolat, Aşure Günü’ne ilişkin, “Salgına sebep olma ihtimali göz önünde bulundurularak toplu aşure ikramları yapılmayabilir. Aşure ikram etmek isteyenler temizlik, mesafe ve maske kuralına uymalı, salgının artmasına sebep olacak davranışlardan mutlaka sakınılmalıdır.” dedi.
 
Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Akpolat, yaptığı açıklamada, hicri takvime göre muharrem ayının Müslümanlar için dini, tarihi ve kültürel birçok mesajı barındırdığını belirtti.
 
Hazreti Muhammed’in öpüp kokladığı Hazreti Hüseyin’in 10 Muharrem 61’de (10 Ekim 680) şehit edildiğini hatırlatan Akpolat, yine bu günde Hazreti Musa’nın kendisine yol yapılan denizi yürüyerek geçtiğini, onu öldürmek için peşine düşen Firavun’un denizde helak olduğunu hatırlattı.
 
Akpolat, Hazreti Muhammed’in, saygınlığını bildirmek için muharrem ayını “Allah’ın ayı” anlamına gelen “Şehrullah” diye nitelendirdiğini belirterek, “Hazreti Muhammed, Hazreti Musa’ya yakınlığını ifade ederek aşure orucu tutmuş ve bu ayda tutulan orucun, ramazanda tutulan oruç dışındaki diğer oruçlardan daha faziletli olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca İslam tarihi açısından büyük manalar ihtiva eden hicretin gerçekleştiği yıl esas alınarak, 1 Muharrem hicri yılbaşı kabul edilmiştir.” diye konuştu.
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar