YAPILAN HER AŞI NORMALLEŞME İÇİN ATILAN YENİ BİR ADIM!

362

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi aşı programında başlayan yeni süreçle farklı bir aşamaya geçti. Yapılan her doz aşının normalleşme için önemine işaret eden uzmanlar, vatandaşların aşı randevularına mutlaka riayet etmesi gerektiği görüşünde.
 
Koronavirüs dünya genelinde bugüne kadar 175 milyon kişiye hastalığın bulaşmasına, 3 milyon 800 bine yakın kişinin ölümüne neden oldu. Koronavirüsle mücadelede gelinen noktada ise tüm dünyanın kabul ettiği en önemli gerçeklerden biri hiç şüphesiz aşılar oldu.
 
İlk başlarda yaşanan ‘sendeleme’ yerini kısa zamanda hızlı çalışmalara bıraktı ve bilim bir kez daha insanlığın feryadına yetişti. Çin’den ABD’ye İngiltere’den Rusya ve AB ülkelerine kadar çok sayıda ülke çözümün aşı olduğu konusunda birleşti ve kendi aşılarını üretme yoluna koyuldu. Türkiye de yolun hemen başında bu trene binen ülkelerden biri oldu ve gelinen noktada yerli ve milli aşıda faz-3 çalışmaları başladı.
 
Şimdi ise hem tam kapanmasının etkisi hem de tedarikteki sıkıntıların aşılmasının ardından yine son derece hızlı bir aşılama dönemi başladı. Neredeyse her gün yeni bir yaş ya da meslek grubunun aşılanma programına dahil edildiğini görüyoruz. Peki bu ne anlama geliyor? Eğer bu hızda gidersek hepimizin çok özlediği eski günlere dönme ihtimalimiz yakın mı? Bu soruların yanıtını Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile konuştuk.
 
Hem yaş hem de meslek grupları açısından Türkiye’nin ‘gaza bastığını’ ifade eden İlhan’a göre aslında Ankara bu sürecin planlamasını geçen yıl yaptı.
 
“Planlama yapılırken çok basit ve net bir yaklaşım sergilendi” diyor İlhan. Buna göre önce en riskli grup olan sağlık çalışanları aşılanacak, ardından yoğun bakım ve entübe oranı çok yüksek olan 65 yaş üzeri vatandaşlar sürece dahil edilecekti.
 
Gerçekten de öyle oldu ve Türkiye ilk parti aşılarda söz konusu programa uydu. Bir ara aşı olmaması nedeniyle günlük yapılan doz sayısı 100 binlere kadar düşse de son dönemlerde bu sorun da aşıldı ve son olarak günlük 600 bin doz seviyelerine ulaşıldı.
 
Prof. Dr. İlhan, güvenlik güçlerinden öğretmenlere, üniversite öğrencilerinden hizmet sektörü ve ulaşımda çalışan milyonlarca vatandaşın yeni programda aşılanmaya başladığına değindi ve burada temel amacın sadece kişiyi korumaktan daha öte olduğunu vurguladı.
 
Aşı olan bireyin ailesi başta olmak üzere yakın çevresindeki herkes için faydalı bir iş yaptığını anlatan İlhan, “Vatandaşın evine, işine, kullandığı toplu ulaşım aracına da virüsü götürmesini mümkün olduğunca engelliyorsunuz. Aşı olanların hastalığı çok daha az hasarla atlattığını biliyoruz. Böylece aşıladığınız her birey sizin sağlık sisteminizdeki yükün hafiflemesini de sağlıyor” diyor.
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key