MEVLİD KANDİLİ BU GECE İDRAK EDİLECEK!

295
Son peygamber Hazreti Muhammed’in doğum günü olan Mevlid Kandili, bugün idrak edilecek. Kandil dolayısı ile Düzce Merkez Büyük Cami ve Cedidiye Camiileri başta olmak üzere bir çok camide Mevlid Kandili programları icra edilecek. 
 
Hazreti Muhammed’in dünyaya teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12’nci günü idrak edilen Mevlid Kandili, İslam toplumlarında peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.
 
Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed’in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.
 
Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri döneminde Hazreti Muhammed’in doğum gününün resmi törenlerle kutlanılmasının yanı sıra Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisinin işlendiği eserler kaleme alındı.
 
Özellikle İslam toplumlarının büyük bir kısmında yoğun ilgi gören Süleyman Çelebi’nin “Vesiletü’n Necat (Kurtuluş Vesilesi)” adlı mesnevisi, besteli veya kendine has bir şekilde irticalen mevlid merasimlerinde okundu.
 
Diyanet İşleri Başkanlığının bu yılki Mevlid Kandili temasının “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” olduğunu bildiren Düzce İl Müftüsü Rüstem Can tüm Düzce halkının kandilini de tebrik etti.
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key