DÜZCE’NİN HAVASININ DAHA DA KİRLETİLMESİNE ASLA MÜSAADE ETMEYİZ!

498

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen ve meclisten geçen atık lastiklerin enerjiye çevrilmesiyle ilgili torba kanunu hakkında MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ile MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu basın toplantısı düzenledi.

MHP İl merkezinde düzenlenen basın toplantısına gazetecilere açıklamada bulunan MHP Düzce Milletvekili Yılmaz, Düzce kamuoyuna atık lastiklerin yakılması diye yansıyan kanun teklifi ve yeni düzenlemeyle ilgili bilgi verdi.

MECLİSTEKİ GELİŞMELERİ AKTARDI

Yaklaşık 15 gün önce atık lastiklerin yakılmasıyla ilgili sosyal medyada ve yazılı görsel medyada haberler çıkmaya başladı diyen Yılmaz, “  Yasa teklifi genel kurula geçtiğimiz hafta Salı günü geldi. Teklifte; “ Biyokütle ithal edilmemek kaydıyla her türlü tarım, hayvan orman ve su ürünleri gibi her türlü atıkların işlenmesiyle elde dilen tehlikesiz ürünleri ve ürünleri işleyen tesislerin tehlikesiz atıklarını, belediye atıklarını çöp gazı dahil atık lastiklerin işlenmesi sonucu ortaya çıkan ürünler” diye geçen bölümde Düzce kamuoyunu yakından ilgilendiren lastik yakarak enerji üretme kısmını MHP meclis grup başkan vekilimize götürdüm, yaptığım istişare sonrası aynı  konuyu AK Parti grubuna götürdüklerini ve eski kanunda atık lastikleri yakarak enerji üretilmesi konusun yer aldığını söylemesi üzerine madem eski kanunda yer alıyor aynı konuyu yeniden kanuna yazmayalım diye konuştuk. Yapılan görüşmeler sonrası yasanın yeni metnin ekonomik ömrünü doldurmuş lastiklerin yakılması mevzusu metinden çıkarılarak yasallaştı”

TEKLİFTEN LASTİK YAKMA İBARESİ ÇIKARILDI

Eski kanunda geçiyorsa bir daha tanımlamanın bir anlamı olmadığını kaydettim ve tekliften çıkartılması talebini yineledim. Perşembe günü bir ses seda olmayınca Mecliste o 1 dakikalık konuşmayı yaptım. AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Duran, bizim grubumuza doğru geldi ve biz o değişiklik teklifini zaten önerdik dedi. Biyokütle tanımından atık lastiklerin işlenmesi sonucu elde edilen ürünler ifadesinin çıkartıldığını kaydetti. Daha sonra beni tekrar çağırdılar ve değişiklik önergesi oylanırken ilgili madde gelince değiştireceklerini söylediler. Madde görüşüldü ve kanunlaştı” dedi.

GEÇMİŞTE HİÇ İTİRAZI OLMAMIŞ

Konuşmasında CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile aralarında geçen polemiklere de değinen Yılmaz, Düzce’yi bizden daha fazla kimse sevemez. Hepimiz bu şehirde yalıyoruz, eşimiz, çocuğumuz bu şehirde, biz MHP olarak Düzce’nin zararına olacak hiçbir şeyin altına imza atmayız yorumunda bulundu.

ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Açıklamasında,  yasa teklifine son çerçeve çizilmeden önce Düzce’nin 72 saatlik hava kirliliği raporlarını alarak komisyon üyelerine bilgi verdiğini söyleyen Yılmaz, ‘Düzce’nin havası zaten kirli, bir de lastik yakarak daha da kirli olmasına müsaade edemeyecekleri “ ifadelerine yer verdi.

Yılmaz, Düzce kamuoyunu yalan yanlış ifadelerle yönlendirmeye çalışanlara asla müsaade etmeyeceklerini Kanun değişikliğinin içeriği ve sağlayacağı imkanlar ile ilgili de bilgi veren Yılmaz “Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin ton atık lastik ortaya çıkıyor. Bu atık lastiklerin 260 bin tonu yakılarak imha ediliyor. Bunların yaklaşık yüzde 90’ı çimento fabrikalarında yakılıyor. Bu kanunla verilen teşvik atık lastiklerin otoklav sistemiyle geriye kazanılmasını sağlıyor. Bu yöntemle yakılan lastiklerin yüzde 60’ı yeniden lastik üretimi için sanayiye kazandırılıyor. Kalan yüzde 40’lık kısmı da ayrıştırılarak çevreye zarar vermeyecek şekilde atık mamullerden üretilen yakıt şekline getirilip, bunların tüketilmesi için teşvik ediliyor. Kanunun amacı bu” dedi.

Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key