İNGİLTERE’DE GÖRÜLEN YENİ KOVİD-19 TÜRÜ TÜM DÜNYADA PANİĞE NEDEN OLDU!

378
İngiltere’de Kovid-19’un yüzde 70 daha hızlı yayılan bir türünün ortaya çıkması paniğe yol açarken, aralarında Türkiye’nin de olduğu çok sayıda ülke İngiltere’ye seyahat yasağı getirme kararı aldı.
 
Endişeye neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni türene ilişkin detaylı ilk çalışma 11 Aralık’ta tamamlandı. Sağlık Bakanı Matt Hancock’un, “kontrolden çıktığını” söylediği “VUI-202012/01” adı verilen türün ilk örneği, esasen eylül ayında görüldü.
 
Bulaşma oranı, kasım ortasına kadar çok düşük seviyelerde kaldı ancak bu türle bağlantılı vakalardaki artış, ilk olarak kasım sonunda ulusal kısıtlamalara rağmen Kent’teki enfeksiyon oranlarının neden düşmediğinin araştırılmasıyla ortaya çıktı. Türün daha sonra, hızla Londra ve Essex’e yayıldığı belirlendi.
Başbakan Boris Johnson, yeni türün yüzde 70 daha hızlı yayıldığını tespit ettiklerini ancak daha öldürücü olduğuna dair bir veri bulunmadığını açıkladı.
 
Sağlık Bakanlığının açıklamasında, türün ciddi hastalığa veya ölüme yol açma olasılığının daha yüksek olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı vurgulanarak, “Ancak bunu daha iyi anlamak için vakaları incelemeye devam ediyoruz. Ölüm oranlarının gecikmeli geldiğini biliyoruz ve önümüzdeki haftalarda bunu sürekli olarak izlememiz gerekecek.” ifadesi kullanıldı.
 
Daha ölümcül olduğuna veya aşıları etkisiz kılacağına dair henüz bir veri bulunmasa da ülkeler, art arda önlem alarak İngiltere’yle sınırları kapatmaya başladı.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye uçuşlarda geçici durdurma kararı alındığını bildirdi.
 
Koca ayrıca İngiltere kaynaklı mutasyon riski üzerine alınan tedbirler kapsamında halen yolda olan uçuşlar için tüm yolculara test yapılacağını ve karantina kurallarının uygulanacağını açıkladı.
 
Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Bulgaristan, Avusturya, Finlandiya ve Hollanda İngiltere’yle uçuşları durduracaklarını bildirdi. Çekya, İngiltere’den gelenler için daha katı karantina önlemleri uygulanacağını açıkladı.
 
Hollanda’nın uyguladığı yasak, yıl sonuna kadar sürmek üzere pazar sabahı yürürlüğe girdi.
 
Belçika Başbakanı Alexander De Croo, pazar gece yarısından itibaren 24 saatliğine uçuş yasağı getirdiklerini söyledi.
 
İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza, pazar günü İngiltere’den uçuşları durduran ve son 14 gün içinde İngiltere’de bulunanların İtalya’ya girişini engelleyen bir karar aldıklarını, kararın 6 Ocak’a kadar geçerli olacağını duyurdu.
 
Avusturya hükümeti, uçuş yasağının ne zaman başlayacağını henüz açıklamadı.
 
Alman yetkililer, pazar gece yarısından itibaren İngiltere’den uçuşları durdurduğunu ve yasağın 31 Aralık’a kadar süreceğini bildirdi.
 
Fransa Başbakanı Jean Castex, İngiltere ile hava, kara ve deniz yolu ulaşımını gece yarısından itibaren 48 saat süreliğine durduracaklarını açıkladı.
 
İrlanda hükümeti de İngiltere’den bu ülkeye olan uçuşlara 48 saatlik bir yasak getirdiklerini duyurdu.
 
Kuveyt ve Suudi Arabistan da seyahat yasağı alırken, listenin daha da büyümesi bekleniyor.
 
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key