ACENTELERDE HAC VE UMRE HAREKETLİLİĞİ BAŞLADI!

557
Kovid-19 nedeniyle 27 Şubat 2020’den bu yana Türkiye’den Suudi Arabistan’a umre ve hac uçuşları yapılamıyordu.
 
Suudi Arabistan’ın hac ibadeti için bu yıl 1 milyon ziyaretçiyi kabul edeceğini duyurması ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Suudi Arabistan’ın Türkiye’den umreci kabul edileceğini açıklaması acenteleri heyecanlandırdı.
 
Hac ve umre acenteleri kutsal topraklara ziyaretçileri götürmek için hazırlıklarına başladı.
 
Suudi Arabistan bir milyon hacı adayını kabul edecek 
Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği (HURSAD) Başkanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Hac ve Umreden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Diyaeddin Şahin, Suudi Arabistan’ın Türkiye’yi Kovid-19 “kırmızı listesi”nden çıkarmasını sevinç ve memnuniyetle karşıladığını söyledi.
 
Şahin, salgın nedeniyle 2020 ve 2021’de Türkiye’den hac için Suudi Arabistan’a gidilemediğini hatırlatarak, “Dolayısıyla 2022’de hac yapılmasına yönelik büyük bir beklenti vardı. Çok şükür günler öncesinden böyle bir karar geldi ve Suudi Arabistan 1 milyon hacı adayını kabul edeceğini söyledi. Bunun büyük bir kısmı Suudi Arabistan dışından, çok az bir kısmı da ülke içinden olacak.” diye konuştu.
 
Türkiye’de 83 bin 430 hacı adayının sistemde kayıtlı olduğunu aktaran Şahin, bu kişilerin hakkının korunması ve 2022 yılının haccına ertelenmesiyle ilgili aldıkları kararların güncelliğini koruduğunu ifade etti.
 
Şahin, Suudi Arabistan’ın hac için 65 yaş sınırı getirmesinin kendilerini üzdüğünü belirtti.
 
Türk hacı adaylarında 65 yaş üstü olanların sayısının yüksek olduğuna işaret eden Şahin, bu yaşın üzerindeki kişilerin hac yapamayacağını söyledi.
 
“Umre organizasyonu yapmamızın önündeki engeller kaldırıldı”
Şahin, hac için Kovid-19 aşısının temel dozlarını yaptırmış olmak ve son 72 saat içinde alınmış negatif PCR test sonucunu da ibraz etmek gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Umre organizasyonu yapma yetkisi sadece Suudi Arabistan’daki seyahat acentelerinde bulunuyor. Ülkedeki seyahat acentelerinin de umre organizasyonu yapmak açısından Türkiye’de muhatap olduğu, işbirliği yaptığı acenteler var. Daha önce Hac ve Umre Bakanlığı, ülkedeki acentelerine dijital sistemde Türk umrecilere müsaade edilmeyeceğini yazıyordu, onu bildiriyordu. Yani dijital sistemimiz kapalıydı. Cumartesi günü iftar saatine yakın bir zamanda müjdeli haber geldi. O zamana kadar aktif olmayan sistemlerimiz aktive edildi. Yani fiilen umre organizasyonu yapmamızın önündeki engeller kaldırıldı.”
 
Umre organizasyonunun ramazan ayı sonuna kadar yetişmesinin düşük ihtimal olduğuna değinen Şahin, umre programlarının şevval ayı için acentelerce hızlıca yapıldığını ve ciddi talep gördüğünü bildirdi.
 
Şahin, Türkiye’ye kısıtlamanın kaldırılması kararından dolayı Kabe-i Muazzama ile Mescid-i Nebevi’ye özlem duyanlar için çok sevindiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
 
“Sektörümüzden arkadaşlarımızın da Kabe ile buluşması çok duygulu olacaktır. Buna şahitlik etmek isterim. Yakın zamanda bir toplantı vesilesiyle iki yıldan uzun bir süre sonra Mekke ve Medine’ye gittim. Gerçekten çok duygulandım. Acenteci arkadaşlarımızın da çok duygulanacağını düşünüyorum ama diğer yandan da hayatın gerçekleri var. Yaklaşık 2,5 yıldır dükkanlarımız çalışmadı, fatura kesmedik, iş yapamadık. Yeniden ticaret yapmaya başlamamız manevi açlığımızın yanı sıra maddi ihtiyaçlarımızın da giderilecek olması bizi mutlu ediyor, heyecanlandırıyor.”
 
Vatandaşların, Bakanlıklar arası Hac ve Umre Kurulu kararı olmadan, Diyanet İşleri Başkanlığı, TÜRSAB ve HURSAD gibi kurumlar tarafından gerekli bilgilendirme, resmi açıklama yapılmadan umre veya hac için bir acenteye başvurmaması gerektiğini dile getiren Şahin, “Resmi açıklamayla birlikte takvim çalışacaktır. Bu konuda da halkımızı uyarıyoruz.” dedi.
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key