BARAJSIZ İLK ÜNİVERSİTE SINAVI HEYECANI! 1 NET YAPAN DA TERCİH YAPABİLECEK!

535

YKS’nin ilk oturumu olan TYT, bu sabah 10.15’te başlayıp 13.00 itibarıyla sonlandı. 3 milyondan fazla adayın katıldığı TYT, barajın kaldırılmasının ardından yapılan ilk sınav olma özelliği taşırken; artık sınava giren ve 1 net yapan tüm adaylar üniversite tercihi yapabilecek.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 81 il ve Lefkoşa’da düzenlenen, 3 milyon 234 bin 409 aday ile rekor başvurunun yapıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ( Yks ) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi ( Tyt ) saat 10.15’te başladı. Adaylar sınava girdikten sonra aileleri de okul önünde çocukları için dualar edip sınavın bitmesini beklediler.

 

 

Velilerin de en az çocuklar kadar heyecanlı oldukları gözlendi. 

 

 

120 SORUYU 165 DAKİKADA YANITLADILAR
3 milyondan fazla adayın ter döktüğü Tyt’de adaylara, soruları yanıtlamaları için geçen yıllara göre 30 dakika ek süre verildi TYT adaylarının Türkçe Testi’nde 40, Sosyal Bilimler Testi’nde 20, Temel Matematik Testi’nde 40, Fen Bilimleri Testi’nde 20 soru olmak üzere 120 soru için 165 dakika süreleri oldu.

 

 

HEYECAN YARIN DA SÜRECEK
Yarın da sınav heyecanı devam edecek. Pazar günü gerçekleştirilecek olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları ile sınav maratonu sona erecek. Sonuçların ise 20 Temmuz’da açıklanacağı tahmin ediliyor.

YENİ UYGULAMA İLE TÜM ÖĞRENCİLER TERCİH YAPABİLECEK
Bu seneki sınavın en önemli özelliği ise barajın kaldırılması oldu. Böylece öğrencilerin barajı geçme kaygısı da kalmadı. Bu düzenlemeyle üniversite sınavına giren ve puanı hesaplanan tüm adaylar, üniversite tercihi yapabilir hale gelecek. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek. TYT sınav puanının hesaplanması için temel matematik testi veya Türkçe testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT veya YDT’ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak. 2022 YKS’den itibaren özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanması gerekecek. Ayrıca özel yetenek sınavında taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili üniversiteler karar verecek.

BAZI PROGRAMLARDAKİ “BAŞARI SIRASI KOŞULU” UYGULAMASI SÜRECEK
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanması sürecek. Buna göre, bu yılki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük 100 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 bininci olmak gerekecek.

Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key