YUNUS BANNER2
YUNUS BANNER

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİNE KATKI SAĞLAYACAK

339

Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde Bölgesel Kalkınma Programı kapsamında; bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda önemli çalışmalara imza atan Düzce Üniversitesi, bünyesine yeni kazandırdığı Eczacılık Fakültesi ile akademik çalışmaların yanında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) alanına da önemli katkılar sağlayacak.

Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin 4055 sayılı kararla 2021 Ağustos ayında kurulmasından günümüze kadar olan ve gelecekte yapacağı çalışmalar hakkında bilgiler veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, akademik eğitimin yanında GETAT alanında da birçok projeyi hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin Konuralp Yerleşkesi’nde bulunan Tıp Fakültesi binasında akademik hayatına başladığını söyleyen Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, “Eylül 2021’de Eczacılık Fakültesi Dekanı olarak atanmam akabinde hem Rektör hocamız Sayın Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, hem de Prof. Dr. İdris Şahin hocalarımın da destekleriyle Fakültemizde Araştırma Görevlisi ve Öğretim Üyesi istihdam etme çalışmalarına başlandı. 2021 yılı sonunda 4 Araştırma Görevlisi ve 8 Öğretim Üyesi alımı için kadro ilanına çıkıldı. Kuruluşundan itibaren 6 ay gibi kısa bir zaman diliminde, Şubat itibarıyla bürokratik süreçler tamamlanarak araştırma görevlilerimizin tamamı Eczacı olup Mart 2022’de, Öğretim Üyelerimiz de Nisan 2022’de Eczacılık Fakültemize başlamıştır.” dedi.

“Eylül 2022’de Öğrenci Alımı İçin YÖK’e Başvuruda Bulunuldu”

Doktor Öğretim üyelerinden oluşan akademik kadronun genç, dinamik bir kadro olduğunu ifade eden Çalışkan, “Akademik kadromuzun çoğunun yurtdışı araştırma tecrübesi bulunmaktadır. Hedefimiz Eczacılık eğitiminde kaliteyi esas almanın yanında, Üniversitemizi ihtisaslaşma alanında bölgede akredite analiz merkezi haline getirmek için katkıda bulunmak ve katma değeri yüksek ürünler üretmek, alanımızda in vitro ve in vivo analizlerle hem hizmet vermek hem de araştırma yapmak olduğu için planlamalar yapılmıştır.

YÖK’ün Eczacılık Fakültesi’ne öğrenci alma kriterlerini sağlayarak, Eylül 2022’de öğrenci alımı talebi için YÖK’e başvuruda bulunulmuştur.” ifadelerini kullandı.

Bölgesel kalkınma çalışmalar kapsamında özellikle gıda takviyesi ve kozmetik sektörlerinde ürün geliştirme faaliyetlerine yönelik olarak, Eczacılık Fakültesi’nin planlarından da bahseden Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Bölgesel kalkınma kapsamında çevre ve sağlık alanında gerçekleştirilen ve bundan sonra da yapılacak olan çalışmalardan büyük bir heyecan duyduğunu vurguladı.

“Kozmetik Analiz ve Ar-Ge Laboratuvarında Eczacılık Fakültesi Olarak Görev Almayı Planlıyoruz”

Üniversitelerin katma değeri yüksek ürünler tasarlamak gibi bir görevi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çalışkan, “Üretmek veya üretim sürecine yardımcı olmak gerçekliğinden hareketle, akademisyenlerimiz birbirleriyle koordineli fakat farklı TÜBİTAK veya BAP projesi yazmasını, bu projelerle başlatacağımız ürün gamlarımızın fizibilitesini yapıp pilot çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Sayın Rektörümüzün izniyle kaliteli doğal ve dermakozmetik ürünlerin üretimi için mevzuat gereği istenen analizleri yapmak üzere Üniversite bünyesinde kurulacak akredite bir Kozmetik Analiz ve Ar-Ge laboratuvarında Eczacılık Fakültesi olarak görev almayı planlıyoruz. Akademisyenlerimiz içinde Kromatografik analizlerin yanı sıra in vitro, in vivo etkinlik analizleri ile mikrobiyolojik ve toksikolojik analizleri baştan sona tüm yapabilecek/yönetecek bilim insanlarımız olduğu gibi gıda takviyesi veya katma değeri yüksek moleküler modelleme ilaç tasarımı yapabilecek akademisyenlerimiz de mevcuttur.

Şu anda projelerimiz hakkında detay vermem doğru olmamakla birlikte, Eczacılık Fakültesi Dekanı olarak en büyük emelim Düzce Üniversitesi laboratuvarlarında tasarlanmış, pilot çalışmaları yapılmış, kaliteli güvenli ve etkin çocuk preperatları hazırlamak.” şeklinde konuştu.

“Eczacılık Fakültesi olarak, Bölgesel Kalkınma Sürecine Katkıda Bulunacağız”

Bölgenin ve çevrenin imkanlarını kullanarak 50 yaş üstü kadınların ihtiyaç duyabileceği özel gıda takviyeleri geliştirmeyi tasarladığını söyleyen Öğretim Üyesi, “Özellikle kanser hastaları için doğal kozmetik ürünleri üretmek istiyoruz. Ürün gamımızı oluştururken, benim diğer bir çalışma alanım olan Aromaterapi ve Aromadermatolojiden faydalanmak. Temellerini Rektörümüzün de attığı, Üniversitemizin Türkiye çapında ünlü bir GETAT merkezi var biliyorsunuz, GETAT yönetimi ile birlikte koordineli çalışarak uygun olursa arzu eden sağlıklı gönüllülerde de ürünlerimizin denenmesi için plan yapmak isteriz. Ayrıca Eczacılık Fakültesi olarak, ihtisaslaşma sürecinde, uygun bulunursa yine GETAT bünyesinde eğitimlere katkıda bulunmayı planlamaktayız.” dedi.

“Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Camiasında Farklı Bir Nosyon ile Öğrenci Yetiştirecek”

Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin yapacağı diğer çalışmalar hakkında da kısa bilgiler paylaşan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, “Düzce Eczacılık Fakültesi’nin Eczacılık camiasında farklı bir nosyon ile öğrenci yetiştirmesini düşünüyoruz. Amerika’dan döndüğümden itibaren eczacının tek yegane görevi ve rolünün eczane eczacılığı olmadığını ifade ediyorum, fakat öğrencilere örnek laboratuvarlar göstererek onları tam anlamıyla farklı alanlara yönlendirmek pek mümkün olmadı. Düzce’de bunu başarabileceğimizi, öğrencilerimizi de ihtisaslaşma sürecine dahil edeceğimizi düşünüyorum. Stajlarını Nobel İlaç Firması, Tıp Fakültesi Hastanesi ve Üniversitemizin içerisindeki Ar-Ge laboratuvarlarında yapabilir, TÜBİTAK’ın desteklediği lisans öğrencisi projelerinde yer alabilirler, bu konuda Akademik ekip olarak çaba göstereceğiz. Bütün bunların yanında Eczacılık Fakültesi Akademisyenleri olarak en önem verdiğimiz idealimiz, öğrencilerimizin huzurlu bir ortamda, mesleklerinin kıymetinin bilincinde, meslek ahlakı ile ne yapmak istediğini bilen, özgüvenli, bilime, doğaya ve insanlara saygılı, kaliteli yetişmesini sağlamak.” ifadeleri ile açıklamalarını sonlandırdı.

 

 

Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar