ANTİK KENT’TE YENİ KEŞİFLER HEYECAN YARATTI!

399
Batı Karadeniz’in Efes’i olarak bilinen Konuralp Antik Kentinde ilmek ilmek işlenerek gerçekleştirilen kazı çalışmalarında sevindiren haber geldi. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, 5 farklı noktada devam eden kazı çalışmalarında tiyatronun orta kısmında yeni bir duvarın ortaya çıkarıldığını, bir diğer nokta da ise küp parçası bulunduğunu kamuoyu ile paylaştı.
MÖ 3’üncü yüzyıla uzanan tarihi ile büyük bir öneme sahip olan Konuralp Antik Kentindeki kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir sevindirici haber geliyor. Bölgede yapılan çalışmalar hızla ilerlerken, tiyatronun orta kısmına ait duvar ortaya çıkartıldı.
 
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün üzerinde titizlikle durduğu, Düzce’nin tarihi ve turistik açıdan gelişimine büyük katkı sağlayacağını düşündüğü kazı çalışmaları hummalı şekilde devam ediyor.
 
5 FARKLI NOKTADA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
 
2020 yılı itibari ile başlayan kazı çalışmalarının ilk faaliyetinin 12 aylık olduğunu, bu süreçte kazı çalışmalarında başlangıçta cavea (oturma basamakları) ların ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Başkan Özlü, kazı çalışmalarına yönelik değerlendirmesinde şunları kaydetti;
 
“Devam eden çalışmaların ilk bir ayında üç katlı oturma alanına sahip olan orta cavea’nın (oturma alanı) sağlam olmadığı ortaya çıkmıştır. 2020 yılı çalışmaları Antik tiyatro mimarisinin en önemli bilgilerinin ortaya çıktığı yıl olmuştur. Seyircilerin oturma alanlarına geçiş yolları (tonozlar), oyuncuların kulis odalarına ve oyun alanına geçiş yolları, oturma alanlarının duvarları basamakları ve zemin döşemeleri ortaya çıkmıştır.
 
Oturma basamaklarının sağlam çıkması ile tiyatronun yaklaşık olarak 10 bin kişilik ve önemli bir Antik tiyatro olduğu ortaya çıkmıştır. Tiyatronun şuan 5 farklı noktasında kazı çalışmaları devam ediyor. Alan sahne binası, oturma basamakları, tonoz yapıları ve zemin döşemeleri olarak devam ediyor. Amacımız tüm oturma alanları birleştirilerek restorasyon çalışmalarına hazırlık yapmak.”
YENİ DUVAR ORTA CAVEA ALANINDA
Ortaya çıkartılan yeni duvarın, tiyatronun orta cavea’sının (oturma basamaklarının) olduğu alanın tiyatronun içine yapılan evlerden dolayı sağlam kalmadığını da ifade eden Başkan Dr. Faruk Özlü, “Sağlam kalan tek yapı olan bu duvar orta caveanın varlığını ortaya koymuştur. Oldukça önemli olan bu yapının ortaya çıkartılmış olması kazı çalışmalarımızın ilerlemesi açısından da oldukça önemlidir. En önemlisi de bize restorasyon hazırlıklarında nasıl bir yol izleneceğine dair yol göstermiştir” dedi.
 
BÜYÜK KÜP PARÇASI
Başkan Özlü, ayrıca, sahne binasının batı kısmında yapılan kazı çalışmalarında ise büyük bir küp parçasının ortaya çıkartıldığını kaydederek, bu küpün antik tiyatronun geç dönemlerinde kullanılan depolama kapları olabileceğine işaret ettiğini belirterek, yapılacak restorasyon ve konservasyon çalışmalarından sonra müze de sergileme için hazırlanacağını dile getirdi.
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key