PLAZMA KAN BAĞIŞI DÜZCE’DE YAPILABİLECEK!

350

Koronavirüs’le mücadelede etkili olan immün plazma bağışına Türk Kızılayı Düzce şubesinden destek geldi. Şube Balkanı Av. Halil Aydın, teknik altyapılarının hazır olduğunu Kocaeli, Sakarya, Zonguldak ve Karabük’ün ardından Düzce’de de plazma bağışı yapıldığını belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılay Düzce Şube Başkanı Av. Halil Aydın, “Plazma’nın hayati öneme sahip olduğu şu günlerde, değerli bağışçılarımızın plazma bağışı yapmaları bizi ayrıca sevindirecek” dedi.

Türk Kızılay Düzce Şube Başkanı Av. Halil Aydın bu konuda şu görüşlere yer verdi:

“ 31 Aralık 2019’da Çin’de başlayan COVID-19 salgını, tüm dünya ile birlikte ülkemizde de etkisini giderek artırmaktadır. İmmün plazma tedavisi, COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir.

18-60 YAŞ ARASINDA OLANLAR BAĞIŞÇI OLABİLİR

18-60 yaş arasında olan (19 yaşından gün almış, 61 yaşından gün almamış), tam kan bağışı şartlarını karşılayan, COVID-19 hastalığına yakalanmış ve daha sonra iyileşmiş olan, COVID-19 hastalık belirtilerinin üzerinden 28 gün geçmiş (en fazla 3 ay geçmiş olmalıdır) olan erkek ya da gebe kalmamış (düşük ve kürtaj dahil) kadın bağışçılar immün plazma bağışında bulunabilirler.

SETLER TEK KULLANIMLIK VE STERİLDİR

Uygun bağışçı adayı tıpkı kan bağışında olduğu gibi bağışçı sorgulama formu doldurur ve muayene edilir. Uygun olan bağışçı adaylarından aferez denilen yöntemle; kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri alınır. Bu işlem 45-60 dakika sürmektedir. Bu bağışın sağlık açısından herhangi bir riski bulunmamaktadır. Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir “ dedi.

DÜZCE DAHİL 5 İLDE BAĞIŞ YAPILABİLİYOR

Daha önceleri plazma bağışında bulunmak isteyenleri Düzce’ye en yakın Kocaeli ve Sakarya illerine yönlendirdiklerini ifade eden Türk Kızılayı Düzce Şube Başkanı Halil Aydın, Sağlık Bakanlığından gerekli izinleri aldıklarını kaydetti. Aydın sözlerini , “ Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezimiz bünyesinde gerçekleştirilen immün plazma bağışı alım işlemleri Kocaeli, Sakarya, Zonguldak, Karabük ve Düzce illerindeki kan bağış merkezlerimizde devam etmektedir. Plazma bağışına ilişkin ayrıntılı bilgiler kanver.org adresinde yer almaktadır” diye tamamladı.

PLAZMA TEDAVİSİ NEDİR?

Hastalık geçiren ve sağlığına kavuşan hastaların kanlarında virüse karşı oluşan antikor ve proteinler bulunmaktadır. Bu protein ve antikorlar kan plazmasında serum adı verilen sarı sıvı alanda yer alır. İmmün plazma tedavisinde ise hastalığı geçiren ve sağlığına kavuşan kişilerden alınan kan plazmaları, durumu ağrı olan hastalara enjekte edilmektedir.

 
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar
İmage To Text Windows 11 Key