YUNUS BANNER2
YUNUS BANNER

BAKAN KURUM DÜZCE’NİN DERDİNE ÇARE OLACAK PROJEYİ AÇIKLADI!

344
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Düzce’nin de en büyük sorunu olan hava kirliliği konusunda yeni bir projeyi duyurdu. Bakan Kurum’un duyurduğu ve ayrıntılarını açıkladığı “İklim Dostu Karbon Nötr Şehir” projesinin Düzce’nin kanayan yarasına merhem olup olmayacağı, proje uygulamaya konulursa belli olacak.
 
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma Vizyonu” kapsamında, bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların katılımıyla “Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye” temasıyla düzenlenen istişare toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı. Proje, yılladır hava kirliliği ile mücadele eden Düzce’yi de yakından ilgilendiriyor. Bakan Kurum’un ayrıntılarnı paylaştığı proje ile ilgili olarak, ,” İnsanımızın sağlığını tehdit eden hava kirliliğiyle mücadelemizde yeni bir sayfa daha açmış olacağız.” dedi.
 
“İKLİM DOSTU KARBON NÖTR ŞEHİR PROJESİ”
 
Bakan Kurum, bildirgedeki yedinci maddeyi “Hava kirliliğini azaltacak, İklim Dostu Karbon Nötr Şehir Projesini hayata geçirecek, ülkemizin belirli noktalarında düşük emisyon bölgeleri oluşturacağız” diye açıkladı.
 
Şehirlerin birbirleri arasında yarışacağını, bu kapsamda daha temiz havası olan bölgelerin öne çıkacağını aktaran Kurum, şunları söyledi:
 
“Bu sistemi gerçekleştirmek için İklim Dostu Karbon Nötr Şehirler Projesi’ni başlatıyoruz. 1 yıl içerisinde 81 ilimiz için mevcut karbon salınım ve tutulum envanterini ortaya koyacağız. Her şehirde, insanların sağlığını etkileyen zararlı gazların miktarlarını ve yayılım alanlarını hesaplayacağız. Üretilen bu zararlı maddeleri emecek, yutak alanlarımızı artıracak, fosil yakıt tüketen araç kullanımını azaltacak, mikromobiliteyi, bisiklet ve scooter kullanımını ve benzer çevreci yatırımlarımızı artıracağız. Şehirlerimizde, ‘Düşük Emisyon Bölgeleri’ oluşturacağız. Ülkemizin farklı noktalarında belirleyeceğimiz bu bölgelerde, sıfır emisyonlu araçlar olan hibrit, elektrikli otomobiller ve TOGG dışında, hava kirliliğine sebep olan araçların girişine kontrollü bir şekilde izin vereceğiz. İnsanımızın sağlığını tehdit eden hava kirliliğiyle mücadelemizde yeni bir sayfa daha açmış olacağız.”
 
Hava kirliliği ile mücadelede yerli ve milli “NEFES” yazılımını devreye alacaklarını da vurgulayan Kurum, “81 şehrimizin dijital ikizleri üzerinden hava kalitesi değerlerini tespit edeceğiz. Bu yazılımımızla 84 milyon vatandaşımız, sabah evden çıkmadan şehrinde kullanacağı güzergahtaki hava kirlilik durumunu anlık olarak görebilecek ve bir güzergah tercihi yapma imkanına kavuşacak” dedi.
 
81 İLE AFET ERKEN UYARI SİSTEMLERİ KURULACAK
 
Daha sonra Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye Sonuç Bildirgesi’ni okuyan Kurum, 11 maddeden oluşan bildirgenin ilk maddesini şöyle açıkladı:
 
“İklim kriziyle etkin mücadele için geliştireceğimiz Türkiye Ulusal İklim Portalı’yla 81 ilimizin tamamında, tüm doğal alanlar ve şehir merkezlerinde iklim uyarı sistemleri kuracağız. Bu sistemle olası afet alanlarına yakın yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlayacağız” dedi.
 
ŞEHİRLERİN YEŞİL FİNANSMAN İMKANLARI ARTIRILACAK
 
Sonuç bildirgesinin ikinci maddesini, “İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında şehirlerimize yeşil finansman imkanlarını artıracağız” diye açıklayan Kurum, bu kapsamda yapılacakları şöyle anlattı:
 
“İller Bankası Genel Müdürlüğümüz eliyle ‘iklim dostu’ projelere 2022 yılı içerisinde 37 milyar lira kaynak aktaracağız. Emlak Katılım Bankamızla vereceğimiz güçlü bir maddi destekle de çevre dostu konut ve araçların yaygınlaşmasını sağlamak için gerek yerel yönetimlerimizi gerekse vatandaşlarımızı teşvik edeceğiz. Belediyelerimize çevreyi kirletmeyen, egzoz gazı üretmeyen, vatandaşımızın sağlığına zarar vermeyen elektrikli ve hibrit motorlu araçları hibe edeceğiz, yine bu noktada belediyelerimize, yerel yönetimlerimize finansman desteği vereceğiz.”
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar