1. ULUSAL EPİGENETİK SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ!
Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından organize edilen “1. Ulusal Epigenetik Sempozyumu” Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Bireye Özgü Beslenmede Genetikten Epigenetiğe Güncel Yaklaşımlar” temalı sempozyuma; Düzce Valisi Selçuk Aslan, 65. Dönem Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi RektörüProf. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Üniversitesi ve ülkemizin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ile davetli konuklar ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Birsen Sarıcı, Düzce Üniversitesi olarak Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne ilk kez öğrenci alacak olmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirterek bu süreci bilimsel çalışmalarla taçlandırmak istediklerini ifade etti. Ülkemizde genlere göre beslenme eğitimi veren ilk Fakülte olacaklarına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Birsen Sarıcı, programda emeği geçenlere teşekkür etti.
Programa çevrim içi olarak video konferans yöntemiyle katılan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal,sempozyum konusunu çok önemli ve anlamlı bulduğunu söyleyerek programı düzenleyen Düzce Üniversitesi’ne teşekkür etti. “Epigenetik Alanda Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma Yaklaşımı” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Hasan Mandal, kısa ve uzun vadede ön plana çıkan küresel risklerden bahsederek, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere bu sorunlara; bilimsel ve aciliyet temelli, çok disiplinli, iş birliği ve çözüm odaklı yaklaşmanın önemine vurgu yaptı.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir yaptığı konuşmada, epigenetik alanını oldukça önemsediğinin altını çizerek, insanı temel alan, hayvan ve çevreyle de etkileşim içerisinde olan tek sağlık yaklaşımının gerekliliğine işaret etti. Düzce Valisi Selçuk Aslan başta olmak üzere sempozyumadestek sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür eden Rektör Sözbir, programın başarı ve hayırlı olması temennileriyle sözlerini sonlandırdı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Valisi Selçuk Aslan, modern çağın getirdiği kronik rahatsızlıkların oluşmasında, geleneksel beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmanın da etkili olduğunu dile getirerek, bu önemli sempozyuma ev sahipliği yapan Düzce Üniversitesi’ni kutladı. Farklı olan, diplomasını kıymetlendiren, belirli alanlarda ihtisaslaşan öğrencilerin bir adım önde olacağını vurgulayan Selçuk Aslan, programın hayırlı sonuçlar getirmesini dillendirerek konuşmasını noktaladı.
Açılış konuşmalarının sonrasında Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Halk Müziği Bölümü Öğr. Gör. Emin Karadayı ve beraberindeki orkestra üyeleri tarafından müzik dinletisi de icra edildi.
Müzik dinletisinin ardından programın oturumlar bölümüne geçildi. Oturum başkanlığını Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir ve Doç. Dr. Ayşe Akalın’ın yaptığı “Kronik Hastalıklara Epigenetik Bakış Açısı” başlıklı birinci oturumda; Doç. Dr. Gülsen Meral, Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, Uzm. Dr. Muhammed Yunus Alp ve Prof. Dr. Recep Keşli sunumlarını katılımcılarla paylaştı.
Doç. Dr. Gülsen Meral ve Dr. Öğr. Üyesi Birsen Sarıcı’nın oturum başkanlığını üstlendiği “Epigenetik Faktörlerin Beden ve Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi” başlıklı ikinci oturumda; Prof. Dr. Ümit Zeybek, Prof. Dr. İlhan Yaylım, Dr. Öğr. Üyesi Elif Sibel Aslan, Prof. Dr. Özlem Timirci Kahraman ve Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tolgahan Hakan, konuyla ilgili bilgi ve deneyimlerini aktardı.
Oturum başkanlığını Düzce ÜNiversitesi Araştırma Dekanı Prof. Dr. Emine Tekin ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan’ın gerçekleştirdiği “Halk Sağlığı Açısından Gıda, İlaç ve Epigenetik” başlıklı üçüncü ve son oturumda ise; Dr. İncinur Hasbay ve Dr. Öğr. Üyesi Bahadır Bülbül konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
65. Dönem Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, sempozyumun davetli konuşmacılarına plaket takdim ederken, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından da değerli katkıları için Dr. Faruk Özlü’ye plaket takdim edildi.
Sempozyumun kapanış bölümünde konuşan, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Birsen Sarıcı, sempozyumda multidisipliner bakış açıcıyla, ben değil biz yaklaşımıyla önemli konulara dokunduklarını ifade ederek, 65. Dönem Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir başta olmak üzere destek veren herkese teşekkür etti.
Alanında uzman konukların katıldığı 1. Ulusal EpigenetikSempozyumu; kronik hastalıkların önlenmesine, bireye özel tedavide hassas tıp, nutrigenomik beslenme uygulamaları, genetik, epigenetik, mikrobiyota ve farmakogenetik gibi alanlarda önemli bilgilerin paylaşılmasına ve farklı bakış açılarının geliştirilmesine katkı sağladı.