YUNUS BANNER2
YUNUS BANNER

BAŞKAN ÖZLÜ BASIN İLE BİRARAYA GELDİ! ÇALIŞMALARI ANLATTI!

346
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ‘Basın Bayramı’ nedeniyle Düzce’de görev yapan gazeteciler ile biraraya geldi. Başkan Özlü Düzce’de yapılan ve yapılması planlanan projeler ile ilgili detayları basın mensupları ile paylaştı.
 
Türkiye’de Türk basınından sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan Basın Bayramı nedeniyle Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü Düzce’de görev yapan basın mensupları ile Aydınpınar Şelalesindeki Belediye tesislerinde biraraya geldi. Başkan Özlü basın bayramını kutlayarak başladığı konuşmasında Düzce’de yapılan hizmetleri ve yapılması düşünülen projeleri sıraladı.
 
ÇÖP TESİSİ FAALİYETE GİRECEK
 
Hecinlerde yapımı devam eden Çöp tesisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Başkan Özlü, tesisin Ekim ayı sonunda faaliyete gireceğini söyledi. Müzakerelerin tamamlanarak 46 sayfalık yeni bir sözleşme imzalandığını söyleyen Başkan Özlü konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi; “Talep edilen mevcut altyapıyı yeniledik. Bütün elektrik sistemlerini yeniledik. İnşaat bu sene bitecek. Ekim ayı sonunda orada tesis hizmete girecek. Bizim kurduğumuz tesis bir fabrika olacak. Fabrikanın inşaatını Düzce’de değerli bir fabrika üstlendi.
 
BU TESİS TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
 
Başkan Özlü tesisin Türkiye bir ilk olacağını hatırlatarak; “Çöp gelecek ayrıştırılacak, organik ve inorganik olarak ikiye ayrılacak. Elektrik üretmek üzere değerlendireceğiz. Kalan kısmı gübre olarak kullanacağız. Diğer kısım inorganik kısım. Bir kısmı yanmayan kokmayan çöpler, bunları da dolgu malzemesi olarak değerlendireceğiz. Kalan bir kısım var. Plastik maddelerin olduğu kısım. Onları da atıktan üretilmiş yakıt olarak hazırlayacağız. Çimento fabrikasında yakmak üzere değerlendireceğiz. Çöp girecek elektrik gübre, yakıt ve dolgu malzemesi olacak. Yani sıfır atık dediğimiz şeyi gerçekleştiriyoruz
 
Bu tesis bir fabrika olacak. Üzerine güneş panelleri kuracağız. Çöpten elektrik üretirken çatıdan da güneş enerjisi ile elektrik üreteceğiz. Çöp ayrıştıran ve işleyen bir tesis ve aynı zamanda elektrik enerjisi üreten bir tesis olarak ilki gerçekleştireceğiz” dedi.

İÇME SUYU PROBLEMİ KALMAYACAK
 
İçme suyu ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü, 35-40 yıldır içme suyu ili ilgili herhangi bir işlem yapılmadığını söyleyen Başkan Özlü; “Düzce’nin içme suyu problemini belediye başkanı olmadan önce de biliyordum. İçme suyunda sıkıntı var. 35-40 yıldır Düzce’nin içme suyuyla ilgili yeni bir işlem yapılmamış. Su şebekesinin yenilenmesi konusunda birşey yapılmamış. Geldiğimiz noktada yaz aylarında yetersizleşiyor. Seçimden önce Devlet su işleriyle görüşmüştüm. DSİ 2014 yılında bir proje yaptıklarını söylediler. Hasanlar’dan buraya hat yapıp su getireceklerdi. Akçakoca ve Yığılca hariç 2055 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak bir proje dediler. Ben bu projeyi sahiplendim 26 kilometrelik bir hat çekeceğiz demiştim. Fakat başkan olduktan sonra uğur suyunun çok temiz bir su olduğunu gördük. Hasanlar barajındaki melen suyuna göre uğur suyu arıtması daha kolay bir su. Melen suyu da temiz ama Uğur suyunda bardakla suyu doldur iç. Şu ortaya çıktı Hasanlar’dan gelen suyun maliyeti uğur suyuna göre fazla oluyordu.Kamulaştırma bedeli var. Anladım ki biz bunu yaparsak Düzce’de içme suyu 2 katına çıkması lazım. Güzel bir çözüm bulduk. Bıçkı deresi var. Beyköy’de Düzce’nin güneyinde büyük açma denilen yerde bir regülatör inşa edeceğiz. 2 kilometrelik bir hat yapacağız. Şu an Düzce’nin tükettiği bir su kadar suyu bu kaynaktan sağlıyoruz. Buna bağlı olarak depoyu ve arıtma tesisini yeniliyoruz. Bunun maliyeti 100 milyon TL. Hasanlardan getirsek 400 Milyon lirayı bulacak. Hasanlar projesini geriye bıraktık. DSİ genel müdürlüğünü aradım çok yapıcı bir arkadaşımız. Bir proje firması ile geçen hafta proje sözleşmesi imzaladık, 120 gün demişti, 90 güne çektik.
 
HATLARDA SU KAÇAĞI VAR
Mevcut hatlarda su kaçağı olduğunu söyleyen Başkan Özlü; “Düzceye su taşıyan hatlar 6,7 kilometre. hatlarda su kaçağı var. Göletten sevk ettiğimiz suyun 3’te 2’si yolda kayboluyor. Hattı yenileyemiyoruz. Biz burada bir yenileme çalışması yaparken Samandere yolu 4 metre aynı yolda Beyköy içme suyu hattı da var. Mevcut borulardan biri patlarsa Düzce bir kaç gün sussuz kalır diye dokunmuyoruz. Arıtma kapasitesini artıyoruz. Düzce’nin içme suyu kaynağını güvene aldıktan sonra 6,7 kilometrelik hat. Asbestli boruları yenileyeceğiz. 12 aylık bir süreçte bu çalışmaları bitireceğiz. Düzce’nin önümüzdeki 35 yıllık su sorunu çözülecek. Regülatör arıtma ve depo arasındaki kısım depodan arıttıktan sonra suyun dağıtımı var. İller bankası genel müdürüne gittim. 5 yıl ödemesiz 30 yıl geri ödemeli bir krediye başvurduk. Orada heyetle görüştük. Düzce’nin nüfus artışı ne kadar ona bakarak Düzcede’ki su borularının çaplarını hesaplıyorlar. Gelecek 35 yıla yayarak bir kapasite çalışması yapıyorlar. Bunun için kredi kullanacağız. Düzcelilere en temiz su kaynağını en ucuza içirmek için çalışmalarımızı yapıyoruz.
 
Düzce’nin içme suyu altyapısını kaynaktan arıtmaya, oradan depo ve şebekeye kadar yenileceğiz. Üst katlara su gitmediğinde suya basın uygulayınca borular patlıyor. Depoyu doldurduğumuzda doğal bir şekilde su basıncında azalma olmayacak. Düzce’nin su dağıtım şebekesinin tamamını yenilemek gerekiyor.
 
21 AĞUSTOS’DA ULAŞIM YENİLENİYOR
 
Yeni otobüslerin üretiminin sürdüğünü ve 21 Ağustos’da Düzce Sokaklarında ringlere başlayacağını söyleyen Başkan Özlü; “Düzce’nin toplu taşıma sistemi 10 milyon zarar ediyor. Otobüslerin büyük kısmı eskimiş. Sistem zarar ediyor. Türkiye’de toplu taşıma sistemini kimler iyi biliyor diye araştırdım. Bunlardan biriyle çalıştık. 10 ay boyunca Düzce’de kaç kişi her gün bilet basıyor bunu tespit ettik. Yaklaşık 10 kişiden oluşan heyet Düzce’ye geldi. Yoğunluk nerede hastaneye giden bir trafik var bunları tespit ettik. Hat optimizasyonu yaptık. Toplu taşıma sisteminde mevcut hatları tespit ettik. En uzun hat 50 dakika. Hatları optimize ettik. Bu zarardan kurtulmanın yolu birincisi yolcu sayısı az. Düzce’de günde 27 bin kişi otobüs kullanıyor. Büyük otobüs daha çok yolcu ile zarar etmiyor. Yolcu sayısını 50 bine çıkarmamız gerekiyor ya da otobüsleri küçültecektik. Düzce’de 6 metrelik otobüs yetiyor bunun tespitini yaptık. Biz bir şirket kurduk Düzce ulaşım A.Ş. Bu sistemle ulaşımı sağlayacağız. Operasyonel bir şirket. 6-7 kişi çalışacak. Bunlar nerede sıkıntı varsa buna müdahale edecek yönetim şirketi. 114 Düzceliye esnaf yapacak bir proje oldu. 114 esnaf Düzce’de otobüs aldı. İlk aşamada 100 adet sene sonunda 14 adet daha ilave edeceğiz. Üretim devam ediyor. 85 adedi üretildi. 21 Ağustos günü Düzce’deki toplu taşıma sistemi tamamen değişiyor. Eskileri kaldırıyoruz. 100 adet ve 14 adet olmak üzere özelleştiriyoruz. Şu anda. 5 kişiyi taşımak için koca otobüse gerekiyor. Büyük otobüs ile küçüğün maliyeti yarı yarıya. Büyük otobüs kilometrede 4 TL harcıyor, küçük otobüsün maliyeti 2 TL. Sabah ve akşam saatlerinde dolu oluyor. sabah akşam saatlerinde taşıma yapmak için 8 adet büyük otobüs ayırdık. Kalabalık saatlerde bu otobüsler devreye girecek. Her yıl bizim 10 Milyon TL’miz çöpe gidiyor. Biz belediye olarak karımız zarardan kurtuluyoruz. Otobüsler küçüldüğünden sefer sayısı sıklaşıyor. Yarım saatte geliyorsa 8 dakikada otobüs gelecek. Otobüslerimizi biz aslında yönetim şirketi biziz ama işletmeci vatandaşın kendisi. Bu arkadaşlarımız araba kendilerinin olduğu için araçlarına güzel bakacaklar. Vatandaşa iyi davranacak. Bu sistem çalışmaz deniyordu. Hesapladık en az 20 Bin TL gelir garantisi verdik. Otobüs alan kişi bir ayda 18 bin TL kazandıysa biz ona 2 bin lira verip 20 bin liraya tamamlayacağız. Ama kişi 25 bin lira kazanırsa üstü onun olacak. 10 bin lira gideri var 5 bin lira taksit ödeyecek 5 bin lira da cebine kalacak. Ama ben tahmin ediyorum aylık 30 bin lira kâr sağlayabilecek. Otobüsler topluca bir yerden mazot alsınlar dedik. Çok iyi bir indirim aldılar. Piyasaya göre çok çok altında hesaplı bir indirim aldık.
 
Temkinli gideceğiz. Güzel bir sistem oldu. Düzceliler, Düzcesporun kırmızı lacivertini istediler biz de bu renkleri kullandık. Yerli araçları tercih ettik. Otobüs şeklinde güzel bir proje Düzcemize hayırlı olsun. okullar 31 ağustosta açılacak gibi görünüyor, biz de okullardan önce 21 ağustosta açmak istedik okulları.
 
KENT KART SİSTEMİNE GEÇİYORUZ
 
Özlü konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biletiniz yoksa kartınızı gösterip geçeceksiniz. Otomatik kamera kaç kişi indi kaç kişi bindi sayıyor. 114 araçla Düzcelilerin ulaşımını sağlayacağız. Şoförlerin kıyafeti tek tip olacak. Kravatlı olacak beyaz gömlek, kırmızı süveterli olacaklar. Şoförlerimiz sertifikalı olacak. Eğitimden sonra sertifikalı olacak, her önüne gelen şoförlük yapamayacak. Bu hafiffe alınacak bir meslek değil. kıyafet zorunluluğu getiriyoruz. Biz yolcu sayımızın 52 bini geçeceğini tahmin ediyoruz.
 
ilk hafta bir takım sıkıntılar olabilir. Biz bunu aşmak için bayramdan sonra ilanlar vereceğiz, reklamlar vereceğiz. Hangi hat nereden geçecek onları ilan edeceğiz. Otobüsler gelmeye başladı. Halen üretimde olan var. 10 Ağustostan sonra merkezi yerlerde bunları sergileyeceğiz.
 
BORCUN DÖNDÜRÜLEBİLMESİ ÖNEMLİ
 
Belediyenin borçlarına da değinen Başkan Özlü; “Borç konusu bizi çok yordu. Çok çalıştığım bir konu. 1. aşamada borcu sıfırlamak değil. Borcu sıfırlamak çok uzun sürer ve hizmet yapamayız. Biz borcu döndürülebilir hale getirmek için çalıştık. Gelir gider dengesine bakıyorum. pandemiye rağmen gelirlerimizle giderlerimiz arasındaki fark yaklaşık 10 milyon TL. Yani 10 milyon tl fazla giderimiz var. Şuanda eksideyiz. Geçen 6 ayda gelirlerimiz giderlerimizden 10 Milyon TL az. Pandemiden dolayı kiraları almıyoruz, ötelediğimiz gelirlerimizi hesaba katarsak artıdayız. Haziran Temmuz’a kadar almadığımız gelirlerimiz var. Amacımız gelir gider dengesini baş başa getirmek. Piyasaya ve esnafa borç ödedik. Ödeyince bitti diyemiyoruz, çünkü yine alışveriş yapılıyor. Gelir gider dengesi konusunda hassasız.
 
ARITMA TESİSİ İKİ TANE OLACAK
 
Cumayeri bölgesine yeni bir arıtma tesisi yapılacağını söyleyen Başkan Özlü; “Merkezdeki arıtmayı büyütüyoruz. Cumayeri tarafında bir arıtma daha kuruyoruz. 5 arıtmayı 2’ye indiriyoruz. Cumayeri’ne kuracağımız arıtma Gölyaka Cumayeri Gümüşova’nın kanalizasyonunu arıtacak. Derin deşarj ile Karadenize verilecek. 2. si Düzce’nin doğusu Kaynaşlı ve merkez buradaki kanalizasyon merkezdeki kapasitenin artırılmasıyla arıtılmış bir şekilde melene verilecek. Konuralpteki kanalizasyon şebekesini mevcut arıtmaya bağlayacağız. İski’nin yapacağı yatırımın ilk aşaması Konurulp’in bağlanması olacak.
 
PARKLAR YIL SONUNA KADAR BİTİRİLECEK
 
Düzce’ye yapılması planlanan parklar ve İstanbul Caddesine de değinen Başkan Özlü; “Mevcut parklar yıl sonuna kadar bitirilecek. İş bankasının yanında açıkta duran mülkiyet sorunu olan bir yer var. Sahipleri var onlarla görüştük. Sahipleri aslına uygun bir şekilde orayı yapacaklar. İnsanlar depremden önce hangi cephedeyse orada olacaklar. Onun dışında Cedidiye camisinin önünde mülkiyeti sorunlu olan bir yer var, orayı da çözüyoruz. oraya bir yeraltı çarşısı yapacağız. Yeni bir fikir geldi. Tamamını yer altına alsak diye, mimarımız onun için çalışıyor. İstanbul caddesi ve parkların etrafındaki binaların tamamına cephe giydirmesi çalışması yaptık. 3 renk belirledik 3 renkten biri olacak. İş bankası ve Cedidiye cami önündeki alan tamamlanacak. İstanbul caddesini 1 hafta trafiğekapatıp altyapıyı elden geçirip yenileceğiz. Burada baktığımızda parkler istanbul caddesi, cephe giydirmesi, cedidiye camisinin önü tamamlandığında Düzcenin en nezih alanı olacak. Fisko kavşağı karayollarında. Karayoları oraya bir viyadük yapacak. Bu sene inşaatın başlamasını planlamıştı, inşaatın başlmasını bekliyoruz. Olimpiyattaki esnafla görüştük. Karayolları genel müdürlüğüne sunduk karayolları genel müdürlüğü incelemesini sürdürüyor. O konuyu takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
MERKEZDEKİ OKULLARI TAŞIYACAĞIZ
 
Başkan Özlü il merkezinde kalan okulların kaldırılacağını söyleyerek; “Düzce merkeze kalan okullar var bu okulları taşıyacağız. Merkezde kalan İsmetpaşa ilkokulu gibi. Düzcenin merkezinde kalan bütün okulları dışarıya taşıyacağız. Mustafa Kemal ilkokulunu SGK’nın oraya. Endüstri merkezinin oraya taşıyacağımız okul var. Endüstri meslek lisesinin kontenjanları dolmuyor. Çok sayıda kamu binası yapmak doğru değil.
 
Konak gazinosunun olduğu yer için mimarlarımız çalışıyor. Topluca bir değerlendirme istiyoruz. Oraya konak gazinosu yapmak gibi bir niyetimiz yok. Oraya kafe kütüphane yapmak istiyordum ama başka alternatifler çıktı. Şehir merkezinde kalmış, bir yer daha var. Meteoroloji istasyonu var onun taşınması lazım. En uygun çözümü bulmaya çalışıyoruz. Hiçbirşey yapamazsak kafe kütüphane yapacağız.
 
PAZARYERİ PROJEMİZ TAMAM
 
Aziziye Mahallesinde bulunan Perşembe pazarının Düzce’ye yakışmadığını söyleyen Başkan Özlü; “Perşembe pazarı Düzce’ye yakışmıyor. Önce burayı yıkacaktık, sonra bir çalışma yaptık, yıkıp yakmak bir çözüm, fakat olduğu yer değil de biraz daha ileriye taşıyacağız. Güzel bir proje yaptık. İki bloklu bir proje. Ortasında park yeri olan bir proje. Bir tarafata sebze meyva bir tarafata giysi satılacak. Klasik pazaryeri olacak. AVM tarzı yapmayacağız. Buna da bu sene başlayacağız” dedi.
Bunları da beğenebilirsin
Yorumlar